Dom afsagt den 30. november 2011
A, B, C og D
mod
Politidirektøren for Østjylland,
Rigsadvokaten og
Justitsministeriet
Dom i en sag bl.a. vedrørende to personers død i forbindelse med en anholdelse for brugstyveri. Hændelsen har i pressen været omtalt som ”Tilst-sagen”.
Aarhus Politi fik natten til den 29. december 2001 anmeldelse om, at tre uindregistrerede –
formentlig brugsstjålne – 4-hjulstrækkerbiler ”kørte som åndssvage” i retning fra Aarhus mod Tilst. Under kørsel ind i Anelystparken havde en patruljevogn observeret nogle personer klædt i hvide kedeldragter med hætter over hovedet, som stod ved tre 4-hjulstrækkere. Den ene bil – en grå Jeep – kørte straks væk i høj fart, hvorved patruljevognen måtte foretage en undvigemanøvre, medens de to andre biler – en grøn Jeep og en Mercedes – kort tid efter påkørte patruljevognen. I forbindelse med påkørslen afgav politiassistent G skud mod den grønne Jeep og mod Mercedesen. Ved et af skuddene blev føreren af Jeepen, E, ramt i hovedet og afgik ved døden. Ved et andet af skuddene blev føreren af Mercedesen, F, ramt ufarligt ved det ene øjenlåg. Umiddelbart efter så politiassistent G en person i Mercedesen række efter en genstand, som han opfattede som et oversavet jagtgevær. Han frygtede selv at blive skudt og afgav derfor skud ind ad højre forreste siderude på Mercedesen. Føreren af Mercedesen blev herved ramt i ryggen og afgik ved døden. Kort tid efter bankede politiassistent H med sin pistol på den grønne Jeeps højre forreste siderude, hvorved et skud gik af og knuste ruden. Det samlede forløb varede højst 1 ½ minut.
Appellanterne, E’s far, F’s mor, og to af passagererne i 4-hjulstrækkerbilerne, havde bl.a. nedlagt påstand om, at Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet skulle betale godtgørelse for ikke-økonomisk skade under hensyn til, at der var sket en krænkelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 2 og artikel 3. Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet påstod bl.a. frifindelse.
Højesteret udtalte, at der hverken i forbindelse med de afgivne skud, der dræbte førerne af den grønne Jeep og Mercedesen, skuddet gennem den grønne Jeeps højre siderude, eller ved gennemførelsen af efterforskningen i medfør af retsplejelovens § 1020 a, var sket krænkelser af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Der var derfor ikke grundlag for at tilkende appellanterne en godtgørelse.
Landsretten var nået til samme resultat.
Læs hele dommen