Dom afsagt den 1. februar 2012.
A
mod
Skatteministeriet
Beskatning af kompensationsbeløb givet ved ophævelse af samliv mellem ugifte samlevende
A og B havde boet sammen siden sommeren 1993 uden at have indgået ægteskab. I anledning af parternes samlivsophævelse meddelte B, at han havde bedt sin bank om at overføre 6 mio. kr. til As konto. Sagens første spørgsmål var, om det overførte beløb på 6 mio. kr. helt eller delvist skulle anses for et skattefrit kompensationsbeløb.
Højesteret bemærkede, at det i Højesterets praksis er fastslået, jf. bl.a. UfR 1985, side 607/2, at der ved ophør af et flerårigt, fast samlivsforhold kan tillægges en part, der gennem deltagelse i parternes fælles udgifter – eller på anden måde – i væsentlig grad har bidraget til, at en anden part har kunnet skabe eller bevare en ikke ubetydelig formue, et beløb, hvis størrelse fastsættes skønsmæssigt under hensyntagen til bl.a. samlivets varighed og parternes økonomiske forhold ved dets ophør.
Højesteret fandt det ikke godtgjort, at A havde et kompensationskrav mod B. Det overførte beløb på 6 mio. kr. blev – i overensstemmelse med den anmeldelse, som A og B havde indgivet til skattemyndighederne – anset for en gave. Spørgsmålet var herefter, om gaven faldt ind under § 22, stk. 1, litra d, i lov om afgift af dødsboer og gaver (boafgiftsloven) og dermed ikke skulle henregnes til As skattepligtige indkomst, jf. statsskattelovens § 5, stk. 1, litra b.
Højesteret fandt, at A ikke havde modtaget gaven på et tidspunkt, hvor hun og B havde fælles bopæl som krævet efter boafgiftslovens § 22, stk. 1, litra d. Gaven var dermed ikke omfattet af statsskattelovens § 5, stk. 1, litra b, men skulle henregnes til As skattepligtige indkomst, jf. statsskattelovens § 4, litra c.
Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14 sammenholdt med artikel 8 eller artikel 1 i tillægsprotokol 1 er ikke til hinder for, at ugifte samlevende i økonomisk henseende behandles anderledes end ægtefæller ved samlivets ophør, herunder skattemæssigt.
Landsretten var kommet til samme resultat.
Læs hele dommen.